streda 28. augusta 2013

Homocysteín (Homocysteine)

Dobrý deň,

dnes som sa dočítala do zaujímavej témy, keď som hľadala niečo o starnutí pleti a faktoroch, ktoré tomu napomáhajú. Okrem nadmerného slnečného žiarenia, a zlým civilizačným zlozvykom (fajčenie, ponocovanie, drsné diéty) som prišla na zaujímavú informáciu, prečo aj ľudia s normálnymi stravovacími návykmi, ktorí nefajčia, majú okrem výrazného starnutia kože aj mnohé zdravotné problémy. Ide o aminokyselinu homocysteín, ktorá je samozrejme v ľudskom tele nevyhnutná na tvorbu RNA a DNA, myelínu, fosfolipidov, neurotransmiterov, bunkových a mimobunkových proteínov, ale pri nadbytku homocysteínu sa však v tele zrýchľuje starnutie pleti, vzniká celulitída, civilizačné choroby akými sú artróza, alzheimerova choroba, alergické prejavy, astma, rôzne srdcovo cievne ochorenia, obezita, nádory, reuma, neurologické a psychiatrické poruchy. Samozrejme tieto veľmi závažné ochorenia nespôsobuje len nadmerné množstvo homocysteínu v organizme, ale je to súbor kofaktorov, ktoré spolu majú za následok výraznú nerovnováhu v tele.

Hyperhomocysteinémia znamená zvýšenie hladiny homocysteínu v krvi. Vzniká vtedy, keď bunky nedostávajú niektoré z vitamínov ako kyselina listová, B6, B12 a B2. Pri ich nedostatku viazne premena homocysteínu a tento prechádza do krvi. Nespracovateľný homocysteín sa nemôže skladovať v bunkách aj preto, že by ich zahubil.  Preto sa homocysteín začne hromadiť v krvi a jeho schopnosť vysokej chemickej aktivity sa stupňuje v toxicitu.

Ľudský organizmus nie je nastavený na nadbytok zdrojov metionínu z homocysteínu (vzniká z bielkovín živočíšneho pôvodu) v strave. Ak jeme veľa mäsa a mäsových výrobkov, vzniká väčšie množstvo homocysteínu a na jeho premenu je potrebných viac metylových skupín, teda aj viac kyseliny listovej. Jej bežný príjem v strave potom väčšinou zďaleka nestačí na pokrytie tejto zvýšenej potreby.

Určitou poistkou pre situácie nadbytočného príjmu metionínu stravou je odstraňovanie prebytku homocysteínu. Priechodnosť tejto metabolickej cesty závisí opäť od enzýmu, ktorý ju katalyzuje a ktorý je plne funkčný iba so svojim kofaktorom, ktorým je vitamín B6 (pyridoxín).

Ak zabezpečíme trvalú dodávku skupiny vitamínov zapojených do metabolizmu homocysteínu, zastavia sa druhotné, patologické procesy, ktoré spôsobujú poruchy vo funkciách orgánov a poškodenia štruktúry tkanív.


Teda medzi dôležitými potravinovými položkami, ktoré hrajú rolu v podpore zdravia, je najvýznamnejší dostatok kyseliny listovej, vitamínu B6 a B12. 

Skladba stravy u ešte navonok zdravého, alebo zdanlivo zdravého človeka, nezodpovedá takmer nikdy potrebe buniek. Skoro vždy dochádza k nedostatočnému zásobeniu kyselinou listovou a u vegánov aj vitamínu B12. Hlavnou požiadavkou v terapii je teda pravidelný a dostatočný príjem pyridoxínu, vitamínu B12 a kyseliny listovej a to v ďaleko väčších množstvách ako sú odporúčané denné dávky.

Pokiaľ máte zvýšenú hladinu homocysteínu, máte nábeh na rôzne zdravotné komplikácie.

Minimálne, zdravé ženy, najmä ktorým je určený tento blog, ktoré by chceli spomaliť proces starnutia hlavne prírodnými prostriedkami, by mali zbystriť pozornosť na tento zdanlivo nedôležitý fenomén.

Ponúkam vám môj zoznam prípravkov, ktoré kvalitou zodpovedajú požiadavkám na zníženie hladiny homocysteínu, prípadne zvýšenie železa v organizme pri anemických stavoch, alebo pri príprave organizmu na počatie.

ACIDOFOLAN (Praha) je výživový doplnok s vysokým obsahom železa (14mg), kyseliny listovej (1mg) a vitamínu B12 (0,5mg).


Návod: pre dospelých 1 tabletka 1x denne. 


MIRRA EVA - MIRRA biologicky aktívny preparát, biokomplex pre ženy. Doplňujúci zdroj kyseliny listovej, vitamínov B1, B2, B6, PP a isoflavonoidov.

Návod: pre dospelých 1 kaps. 2x denne počas jedla. Dĺžka kúry: 25 dní. Upozornenie: Výrobok nie je vhodný pri individuálnej neznášanlivosti zložiek prípravku a nie je určený ako náhrada pestrej stravy. Dôležité je dodržiavať denné dávkovanie. Výrobok nie je určený pre deti, tehotné a dojčiace ženy.


Zloženie: laktóza (240,5 mg), suchý výťažok ďateliny lúčnej (100 mg), výťažok isoflavonoidov sóje (37,5 mg), komplex vitamínov (20 mg): (B1 0,9 mg, B2 0,82 mg, B6 9,6 mg, PP 1,14 mg, kyselina listová 0,15 mg), stearát vápenatý (2 mg). Odporúčaná denná dávka (2 kaps.) zabezpečuje pokrytie dennej potreby isoflavonoidov (75 %) a vitamínov (90-150 %).
DIOVIT - MIRRA biologicky aktívny preparát, polyvitamínový komplex pre stimuláciu imunity

Návod: pre dospelých 1 tabletka 2x denne pred jedlom. Dĺžka kúry 3 týždne. Pred užívaním je vhodná konzultácia s lekárom. Dôležité je dodržiavať denné dávkovanie.


Zloženie: autolyzát pivných kvasníc ( vit. skupiny B); mikrokryštalická celulóza; glukóza; kyselina askorbová (vit. C) a jantárová; beta-karotén; výťažok z koreňa dioskorei.


FERRUM - MIRRA biologicky aktívny doplnok stravy, minerálno-vitamínový komplex

Návod: pre dospelých 1 tabletka 2x denne s jedlom. Dĺžka kúry 20 dní. Užívanie zabezpečuje minimálne 100% priemernej dennej spotreby železa a vitamínov. Pred užívaním je vhodná konzultácia s lekárom. Dôležité je dodržiavať denné dávkovanie. Výrobok nie je určený pre deti.


Zloženie: mikrokryštalická celulóza; laktóza; kyselina askorbová; laktát železa; vitamínový komplex (vitamíny B1, B2, B6, PP, kyselina listová).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára